!DOCTYPE html> insert_pixel_code_here

En artikel från Cool Company där jag blev intervjuad 🙂

 

Så vässar du din affärsidé

Utan affärsidé ingen kul karriär som frilans/egenanställd. Så formulera för dig själv vad du vill göra och vässa sedan din affärsidé så att den blir knivskarp. Affärscoachen Tina Skilje Alkryd listar sju saker du ska tänka på.

 1. Lust framför dollar
  Klart du kan inspireras av entreprenörer som har blivit stenrika på sin affärsidé. Men drömmen om pengar räcker sällan för att klara de utmaningar som kommer på vägen. Lust och rätt attityd fixar den biffen. Så låt inte pengarna styra när du formulerar din affärsidé. Tänk LUST. Vad VILL du göra? Utifrån svaret kan du avgöra om din affärsidé är på rätt väg.
 2. Har du några kunder?
  Nästa stora grej att titta närmare på är om det finns ett behov av din tjänst, alltså kunder som är beredda att betala. Om du vill syssla med dogwalkning är sannolikheten att din affärsidé håller rejält mycket större i en villaförort än i ett område med studentlägenheter. I vässandet ingår också att kolla av konkurrensen.
 3. Dröm om drömkunden
  Ett annat grepp för att din affärsidé ska bli så konkret som möjligt är att visualisera din drömkund. Försök inte vara överallt. Som exempelvis frisör kan du inte erbjuda både billiga klippningar och exklusiv hårvård. Så vem är din drömkund? Att formulera det underlättar senare, när det är dags för marknadsföring och profilering. Ha sen drömkunden för ögonen när du väljer marknadsföringskanal och skriver texter till hemsidan.
 4. Hitta objektiva bollplank
  Våga prata med andra om din idé så hittar du nya fallgropar och utvecklingsvägar. Men! Prata inte bara med dina närmaste. Sannolikheten är stor att de antingen oroar sig för hur det ska gå eller peppar dig i alla lägen. Inget av alternativen är särskilt gynnsamt om du vill vässa din affärsidé. Det du behöver är en objektiv person som funkar som konstruktivt bollplank.
 5. Priset – den stora frågan
  En av de vanligaste frågorna från frilansare/egenanställda är vad man ska ta betalt. Kolla upp vad dina konkurrenter tar och vad de har för erfarenhet. Våga fråga! Både du och de som erbjuder liknande tjänster vinner på att du inte lägger dig för lågt.
 6. Skala din affärsidé
  En bra affärsidé är skalbar. Med det menas att du kan hitta nya/flera sätt att tjäna pengar på. Är du exempelvis fotograf kan du förutom att ta på dig löpande uppdrag sälja dina bilder på hemsidan. Om du är PT kan du spela in träningsprogram som dina kunder kan prenumerera på. Här finns en uppsjö av möjligheter!
 7. Testa och go slow
  Du behöver inte gå all in från början. I alla fall inte när det kommer till den tid och den ekonomiska risk du investerar. Att vara egenanställd och samtidigt ha ett fast knäck kan vara smart tills du vet om din affärsidé håller. Så testa, checka av regelbundet och var beredd på att vässa din idé allt eftersom.

Tina Skilje Alkryd är coach med många års erfarenhet av entreprenörskap. Hon driver sajten StartaEgetCoach.se.

Vill du veta hur vi på Cool Company kan hjälpa dig som egenanställd? Läs mer om oss.

Här hittar du allt vi kan prata om och lite till

När man funderar på det här med att starta företag är det många tankar som snurrar i huvudet. Kommer jag klara det här, är min affärsidé en bra idé, ska jag säga upp mig eller ta det vid sidan av, vad kommer min familj att säga och mycket annat. Sen kommer allt som har med företagandet till, hur ska jag tjäna pengar, viken företagsform passar mig, hemsida eller enbart sociala medier, vem ska jag sälja till, marknadsföring osv. Alla företagare har varit där men inte alla blir framgångsrika, varför? Kanske för att de inte har någon att prata med. Någon som inte är familj utan någon utifrån kan ta en titt på dig och din affärsidé. Det är där jag som Starta Eget Coach kommer in. Jag hjälper dig med just att vara den utifrån som tittar på just dig och dina förutsättningar. Det ska vara roligt att vara företagare och det vill jag hjälpa dig med. Välkommen att boka in mig här smile

Tillsammans pratar vi igenom massor bland annat:
(Om du inte hittar just det du funderar över när det kommer till dina företagsdrömmar så är det inga problem. Jag kan säkert hjälpa dig med det också).

Starten

Val av företagsform
Nya idéer
Verksamt.se
Omvärldsbevakning
Branding
Målsättning
Planering
Startup
Innovation
Grafisk design
Färg
mm

Hemsida

Domänadress
Utseende
Operativsystem
Webbplats
Design
Tema
Landningssida
Webbshop
Opt-in
Betalning på webben
Webbinar
mm

Planering

Familjeliv
Lämna jobb
Hitta drömkunden
Webbutik
Visitkort
Grossister/Inköp
Import/Export
Egen tillverkning
Samarbete
Konkurrenter
Projektledning
mm

 Ekonomi

Ekonomi är inte min starkaste sida. Vi tar oss igenom det tillsammans.

Affärsplan
Budget
Affärsänglar
Crowdfunding
Rådgivning/mentor
Skatt och Moms
Affiliates
Anställa/Anställda
Rätt pris
Juridik
Betallösningar
mm

Marknadsföring

Sociala medier
Hemsida
Utbilda
Annonsering
Bilder/Filmer
Texter
Nyhetsbrev
Event
Marknad – Knalle
Utställning
Nätverka
mm

Bilder

Profilbild
Pixlar
Storlekar
Användning
Äganderätt
Vems är bilden/filmen
Ljussättning
Mörka bilder
Ljusa bilder
Bildhantering
Kamera
mm

Idag när jag klev in på kontoret var jag helt ensam här. Först på plats innebär en egen stund med kaffe och morgontidningen.

Idag ska jag lägga en plan för mitt arbete. Jobba undan lite av det som jag inte hann med igår, påbörja nästa projekt (åh vad jag längtar), skriva några mejl. Kanske jag ska bjuda ut J på lunch? Solen skiner och jag vill ju inte sitta inne hela dagen. Kollar in väderprognosen och inser att det ska bli fint väder hela helgen. Varför inte planera in en långweekend när jag ändå håller på. För det är ju jag som bestämmer, det är mitt företag och det finns ingen som säger åt mig vad jag måste eller inte måste. Jag bara älskar mitt liv som företagare 💗 Men först jobba lite så jag kan fakturera, annars blir det inga pengar i kassan.

Välkommen att boka ditt första möte här. Om du vill boka fler möten så tar vi tiderna när vi träffas första gången.